Varför kan jag inte använda en JPG eller GIF-fil för tryck?

Detta är en vanlig fråga vi får eftersom många kanske bara har den logga som de använder endast på sin hemsida. Men svaret är tyvärr nej (utom när en JPG-fil är mycket högupplöst för flaggor t.ex), vi behöver en vektoriserad logga i EPS, AI (Adobe Illustrator) eller CDR-format (Corel Draw) med all text omgjord till kurvor.

Jag ska här försöka förklara skillnaden och visa varför vi inte kan använda en JPG eller GIF fil för tryck på våra artiklar. I nedan exempel använder jag en JPG-fil för jämförelse men en GIF-fil är i princip lika uppbyggd och resultatet likadant.

Steg 1

Här ser du överst en logga i vektorierat EPS-format. Den är vektoriserad, det betyder att bilden inte är punktuppbyggd, utan det är linjer som följer konturen. Denna logga kan förstoras i oändlighet. Nederst ser du loggan i JPG-format. Här byggs bilden upp av punkter. Du kan redan här se att denna är mycket mer otydlig än den översta bilden.

Steg 2

Här har vi förstorat loggan ytterligare. Du kan se att denna vektoriserade EPS-logga inte har förlorat något i kvalité, utan har fortfarande samma höga kvalité. Vi har förstorat JPG-loggan lika mycket. Du ser skillnaden tydligt. Oskärpa.

Steg 3
EPS-loggan ytterligare uppförstorad. Skarp.

Steg 4
JPG-loggan. Mycket oskarp, knappt läsbar.

Med detta, hoppas jag att du förstår, att om vi skulle använda en lågupplöst JPG-fil eller GIF-fil för tryck, så skulle resultatet inte bli bra.

Vi använder cookies för förbättra din upplevelse på vår webbplats. Du godkänner användningen av cookies genom att stänga denna ruta eller surfa vidare på webbplatsen. Läs mer i vår Integritetspolicy